>>Zuurstof versus stikstof

Zuurstof versus stikstof

25-07-2017

Zuurstof versus stikstof

Voor mijn werk lees ik veel over relaties maar ga ik ook regelmatig naar bijeenkomsten waar kennis gedeeld wordt over relaties. Het super relatie weekend van 365dagensuccesvol was er zo een, waar ik echt van onder de indruk was. 2 dagen met feiten en inzichten op een rij! Nee niet allemaal nieuwe dingen maar wat een prachtige oneliners heb ik gekregen.

De belangrijkste les: Een goede relatie begint bij jezelf! Hoe? Door verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen inzet in onze relatie. Ben ik met mijn bedrag aan het investeren in onze relatie (ben ik de zuurstof die de relatie levend houdt) of ben ik aan het vertrekken (ben ik door mijn gedrag de stikstof geworden die de relatie (onbedoeld) kapot maakt)?

Een goede relatie begint bij jezelf?

Ja, een goede relatie begint bij jezelf! De belangrijkste vraag die jij jezelf altijd kan stellen, is: ben ik met mijn gedrag of uitspraak aan het investeren of ben ik aan het vertrekken? Dus welk gedrag vertoon jezelf en wat zegt dat over dat gedrag over het wel of niet aanwezig zijn in jullie relatie? Want nogmaals: in een relatie heb je 2 opties: je bent aan het investeren of je bent aan het vertrekken. Meer smaken zijn er niet!

Voorbeelden van investeren zijn:

 • De ander laten weten dat je hem/haar waardeert.
 • Aanwezig zijn in de relatie.
 • Interesse tonen in de ander.
 • Vertellen wat je zelf nodig hebt.
 • Samen tijdsbesteding bespreken en invullen
 • Toekomstplannen smeden.
 • Etc.

Voorbeelden van vertrekken:

 • Mopperen op/over de ander.
 • De ander negeren.
 • Meer op je telefoon zitten dan aanwezig zijn.
 • Continu chatten met anderen terwijl je partner naast je op de bank zit.
 • De ander in alles willen veranderen.
 • Praten over wat je niet wilt.
 • De ander steeds willen overtuigen.
 • Etc.

Vertrekken of investeren?

Je hebt dus 2 keuzes: kies je voor het investeren of je kies je voor vertrekken. En dat vertrekken kan je jaren volhouden, juist omdat je niet bewust kiest. Nadenkertje: jullie kinderen volgen jullie voorbeeld. Jullie kinderen kopiëren jullie gedrag in jullie relatie. Zij weten niet beter: zo heb je een relatie! En zij gedragen zich dus later precies zoals jullie dit doen.

Willen wij niet allemaal een super relatie hebben zodat we het goede voorbeeld kunnen geven?

Het kan anders, ook bij jullie!

Loopt jullie relatie niet lekker en willen jullie eerlijk naar jezelf kijken en weten wat jouw eigen aandeel is in deze fase van jullie relatie? Kom samen eens aan tafel en ik help jullie om inzicht te krijgen in hoe het ook kan. Want het kan anders, als je maar de juiste handvatten en inzichten krijgt.  

Maak die afspraak.

Met dank aan #365dagensuccesvol!

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan