>>Zelfdoding en scheiden

Zelfdoding en scheiden

28-06-2017

Zelfdoding en scheiden

Vandaag las ik op het nieuws dat het aantal zelfdodingen in 2016 gestegen is. Het onderwerp zelf is al schokkend maar toen ik de tekst las, was ikzelf even van slag. Ik citeer NU.nl:

“In Nederland overlijden tweemaal zoveel mannen als vrouwen door zelfmoord. Bij mannen zijn scheiding of het overlijden van de partner risicofactoren”.

Ik werd er stil van

Scheiden is een van de meest heftige periodes in een mensenleven. De ervaring leert, dat je goed in de war kan zijn en er soms ook depressief van kan worden. Maar nu staat er zwart op wit, dat een scheiding zelfs kan leiden tot zelfdoding….. Ik ben daar toch stil van.

Mijn bezieling in mijn werk, is het voorkomen van een traumatische scheiding. Een oud boek dicht doen en een nieuw boek openen, dat is wat ik wil bereiken bij mijn klanten. Sommige klanten noemen het: een nieuw hoofdstuk schrijven zonder het boek te hoeven sluiten. Die uitkomst is nog mooier!

Gelukkiger na de scheiding?

Als je en (ex-) geliefde moet loslaten, heb je niks aan onderzoeken die zeggen dat 75% gelukkiger is na de scheiding en dat zelfs 90% niet terug wil naar de oude situatie. Omdat je nu je (ex-) geliefde moet loslaten moet je rouwen. En bij rouwen ga je vijf fasen* door:

  1. Ontkenning
  2. Boosheid
  3. Onderhandelen
  4. Depressie (in de war zijn)
  5. Aanvaarding

En die fasen lopen door elkaar heen, de volgorde wisselt regelmatig voordat je bij 5 aankomt. Rouwen doet zeer en kost tijd maar met de juiste hulp kan je ermee leren omgaan. Ken of ben jij iemand die de pijn van de scheiding (bijna) niet meer trekt? Ga in gesprek en weet, dat rouwen bij een scheiding hoort en tijd kost.

Veel sterkte!

*Model van de Zwitserse psychiater Kübler-Ross

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan