>>Waarom denkt een kind dat de scheiding zijn sch...

Waarom denkt een kind dat de scheiding zijn schuld is?

04-02-2019

Waarom denkt een kind dat de scheiding zijn schuld is?

Als ouders gaan scheiden, denken veel kinderen dat het hun schuld is. Het is een feit, dat een kind niet vaak genoeg kan horen, dat hij of zij er echt niks aan kan doen. Maar hoe kan dat eigenlijk, dat kinderen de schuld van de scheiding van hun ouders, bij zichzelf zoeken? Kinderen snappen niet alles wat er gebeurt. Dat wat ze niet snappen, vullen ze in, met de door hen opgedane kennis. En met die opgedane kennis, zoekt een kind een verklaring. En zo gebeurt het, dat een kind het een logische verklaring vindt, dat het de oorzaak is van jullie scheiding. Ik was een keer stout. Ik heb een keer niet geluisterd. Papa en mama hadden een keer ruzie omdat ik mijn speelgoed niet opgeruimd had. Etc.

En zo wordt het een logische verklaring voor het uit elkaar gaan van papa en mama: ik heb dat gedaan. Woorden als wij zijn uit elkaar gegroeid of de liefde is over, daar kan een kind niet verklaren. Het mist gewoonweg de kennis om die woorden om te zetten naar een logische verklaring.

Hoe dan wel?

Hoe kan je een kind helpen om te voorkomen, dat het de schuld bij zichzelf zoekt? Gebruik woorden die het kind begrijpt. Denk daarbij aan:

  • De vlinders zijn over bij papa en mama en daarom kiezen we ervoor om uit elkaar te gaan.
  • Papa en mama maken veel ruzie en dat willen we niet meer. En nee, die ruzie gaat niet over jou en jij kan er echt niks aan doen.
  • Papa of mama is verliefd op iemand anders en daarom kiezen papa en mama er samen voor om uit elkaar te gaan.
  • Weet je nog dat oom Jan en tante Linda altijd ruzie maakten? En dat dat niet leuk was, als wij daar waren? Papa en mama willen ervoor zorgen dat dit ons niet gebeurt. En als we samen blijven, gebeurt dat wel.

Dus?

Dus houdt de woorden eenvoudig, op een kinderlijke manier. Probeer kinderen zelf vergelijkbare voorbeelden te laten noemen zodat zij het kunnen verklaren aan de hand van hun ervaringen. En vergeet niet om dagelijks te herhalen, dat zij er echt niks aan kunnen doen! En dat ze altijd kunnen rekenen op de liefde en verzorging van beide ouders.

Veel succes,

Inge Verschuur

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan