>>Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen

01-02-2017

HomeOuders, kinderen en rechters zijn tevreden over de inzet van gedragsdeskundigen als belangenbehartiger voor kinderen in complexe echtscheidingszaken. De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft daar de afgelopen jaren een proef mee gehouden. De nieuwe werkwijze kent nog wel wat kinderziektes, blijkt uit onderzoek. Een complexe relatiebreuk kan je eigenlijk maar beter voorkomen. Hoe? Door in gesprek, uit elkaar te gaan.

Mensen die mij persoonlijk kennen, weten dat vechtscheidingen mij raken. Ik krijg regelmatig informatie van familie en vrienden over dit onderwerp. Het laatste bericht dat ik ontving, ging over de uitkomst van een 3 jaar durende pilot met de inzet van gedragsdeskundigen als bijzonder curator. Ondanks enige "hikjes", zijn de meeste betrokkenen tevreden over die inzet, dat is fijn om te lezen. Maar een problematische (lees vecht-) scheiding gun ik mijn ergste vijand niet eens toe. Dat is schadelijk voor iedereen in de omgeving van dat stel: kinderen, opa's, oma's, vrienden, etc. 

10% van de scheidingen zijn problematisch

De aanleiding van de samenvatting, raakt mij direct: 'Een scheiding van ouders heeft in het algemeen negatieve effecten op het welbevinden en de ontwikkeling van kinderen, vooral wanneer de scheiding gepaard gaat met veel conflicten en de kinderen klem komen te zitten tussen de belangen van de ouders. Circa 10% van de scheidingen verloopt problematisch'. Jaarlijks scheiden ongeveer 40.000 stellen waarvan dus 4.000 scheidingen problematisch verlopen. Wat veel! Als je dan nagaat hoeveel kinderen hierdoor geraakt worden.... Vreselijk!

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, ik hoor het mijn vader vaak zeggen. En het is waar, zeker in geval van het verbreken van een relatie. Een relatiebreuk is 1 van de lastigste momenten in een mensenleven. Alle zekerheden vallen weg en vaak herken je jezelf en de ander niet meer nadat de scheidingswens is uitgesproken. En dat heeft de ander dus ook maar hoe blijf je dan in gesprek? Ik zie dagelijks stellen die verward en teleurgesteld aan tafel gaan zitten. Belangrijk is, dat eerst de zorgen, wensen en belangen duidelijk zijn. Daar zitten vaak angsten achter en zodra het duidelijk is, hoe beiden erin zitten, kan je pas toe naar het maken van afspraken.

Begeleiding is geen overbodige luxe

Scheiden kost geld, daar kan je niet omheen. Maar een onverwerkte scheiding of een scheiding die leidt tot een vechtscheiding, kost nog veel meer naast geld: energie en het mislopen van kansen. Kans om partners in het ouderschap te worden, om de tijd samen die wel goed was, te blijven zien maar vooral de kans om een boek goed te sluiten. En dat laatste bepaalt hoe je na de scheiding weer een nieuw leven kunt opbouwen. Dus gun jezelf (en de kinderen) een goede begeleider in jullie scheidingsproces. Maak een afspraak met een ervaren mediator en ga in gesprek uit elkaar want in gesprek uit elkaar gaan, opent deuren waar een vechtscheiding juist deuren sluit.

Het telefoonnummer van Inge Verschuur, mediator is 06- 19 84 80 86.

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan