>>Scheiden is afscheid nemen

Scheiden is afscheid nemen

05-12-2018

Scheiden is afscheid nemen

Bij elk afscheid ga je door een rouwproces. Rouwen is een proces van ontkenning, boosheid, onderhandelen, machteloosheid en aanvaarding. Alle fases van rouwen doorloop je bij elke vorm van afscheid. De ene fase gaat soms sneller dan de andere en terugvallen in de vorige fase hoort ook bij het proces van rouwen.

Ook als je gaat scheiden ga je door een rouwproces

Je neemt afscheid van een vertrouwde relatie, een stabiele basis, waar je dagelijks op kon bouwen. Afscheid van het gezin dat je samen vormde. Tegelijkertijd gaan ook de overige gezinsleden door dat proces. Niemand doet dat in het zelfde tempo. De persoon die de scheidingsmelding doet is al verder in zijn proces van rouwen. Wie denkt aan scheiden, is onbewust al bezig met afscheid nemen. Degene die het te horen krijgt gaat dan pas beginnen met afscheid nemen en rouwen.

Begeleiding is belangrijk

Wie gaat scheiden moet veel regelen in een emotioneel ontzettend moeilijke periode. Jij en je partner lopen niet parallel in het rouwproces. Naast alle zakelijke en juridische stappen, heb je iemand naast je nodig die begrijpt waar je doorheen gaat. Iemand die aandacht heeft voor jouw emoties. De boosheid, de vragen en de verwijten moeten eruit. Een ervaren mediator geeft je die kans. Een mediator creëert de ruimte waarin emoties besproken kunnen worden. Vaak klaart het de lucht, waardoor verder onderling overleg en afscheid nemen beter te hanteren zijn.

Zonder begeleiding, lopen emoties en zakelijke afspraken door elkaar. Begeleiding is dus geen overbodige luxe als je in scheiding ligt. Hulp vragen is hierin de oplossing. Zitten jullie in deze situatie, vind iemand die jullie kan begeleiden. Alleen zo kan het hoofdstuk goed gesloten worden en is er ruimte voor een nieuw begin.

Veel succes!

Inge Verschuur   

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan