>>Relatietherapeut versus mediator

Relatietherapeut versus mediator

24-05-2017

Relatietherapeut versus mediator

Vandaag had ik een afspraak met een relatietherapeut uit mijn netwerk. Hij verwijst regelmatig stellen naar mij door die bij hem een heel traject hebben doorlopen en daarna voelen, dat zij er niet meer zijn. Na de ontdekking dat er voor hen geen toekomst meer is, pas daarna komen ze pas bij mij. Die relatietherapeut en ik hebben beiden de overtuiging dat niet elke relatie bij een crisis hoeft te stoppen. En dat is ook ons beider insteek in het werk. Klinkt logisch bij een relatietherapeut maar misschien minder logisch bij een mediator….

Onderweg naar huis bedacht ik me, dat bij een relatiecrisis niet iedereen denkt aan een mediator. De meesten denken wel aan een relatietherapeut. Hoe kan ik de rol van een mediator in een relatiecrises duidelijker maken aan de wereld?

Wat kan een mediator doen?

Ik ben ervan overtuigd, dat een mediator juist van toegevoegde waarde kan zijn in een relatiecrisis. Waarom? Omdat een mediator getraind is in het in gesprek houden van partijen bij een conflict. Wij zijn getraind in het doorvragen net zolang totdat het verlangen en de belangen van beiden op tafel liggen. Uit ervaring weet ik dat het verlangen en het belang van stellen in een relatiecrisis vaak niet eens verschillen maar zich anders openbaren. En dat is niet wat stellen zelf ervaren maar wel moeten weten.

Imagoprobleem?

Heeft de mediator eigenlijk geen imagoprobleem? Nu de overheid stimuleert dat scheiden via mediation moet verlopen, zie je dat veel advocaten zich specialiseren in mediation zodat er brood op de plank blijft komen. En een advocaat blijft ver weg van het zoeken naar een verbinding. Een advocaat is gebaat bij veel declarabele uren. Dus verbinden, nee, dat is niet in hun belang. Maar een mediator met een sociale achtergrond, die zoekt wel naar een verbinding. En die heeft last van het inmiddels ontstane imago: een mediator is een partij is die stellen uit elkaar helpt gaan.

Jammer eigenlijk want de praktijk laat zien, dat een mediator in een relatiecrisis juist snel de pijnplekken bloot kan leggen. Als je weet wat er scheelt, is er een grote kans dat stellen samen door kunnen gaan. Met maar soms ook zonder hulp. Op welke wijze kan ik duidelijk maken dat ik als mediator ook voor verbinding kan zorgen? Juist bij een relatiecrises! Ik sta open voor tips!

Mocht jij intussen iemand kennen die in een relatiecrisis zit? Laat ze mijn website lezen of geef ze mijn telefoonnummer: 06-19848086. Ik maak altijd snel tijd vrij voor de 1e afspraak!

 

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan