>>Regelend recht volgen of samen beslissen?

Regelend recht volgen of samen beslissen?

31-05-2017

Derden zetten (onbedoeld) vaak de scheiding op scherp, is mijn ervaring. Alleen al de opmerking: Je moet krijgen waar je recht op hebt, zorgen voor spanningen. Die uitspraak vertaalt zich namelijk in de uitspraak: Ik wil hebben waar ik recht op heb. Het rare is, dat wetgeving op het gebied van scheiden, allemaal regelend recht is. Regelend recht waar je op terug valt, als je er samen onverhoopt niet uit komt. Heeft elk stel dat uit elkaar gaat, niet recht op een overlegscheiding?

Vechtscheiding of overlegscheiding

Bij een scheiding heb je 2 keuzes: een vechtscheiding of een overlegscheiding. Het 1e maakt dat je vechtend uit elkaar gaat, vechtend voor je eigen belang. Vaak is dat onder begeleiding van een advocaat die het maximale voor 1 partij wil realiseren. En als je alleen kijkt naar individuele belangen, dan sta je in no time recht tegenover elkaar. Een overlegscheiding is letterlijk: in gesprek uit elkaar gaan. Samen doelen benoemen en die haalbaar laten worden door met elkaar mee te bewegen. Geven en nemen zodat er een toekomst ontstaat. Ouders geven hiermee ook het goede voorbeeld aan hun kinderen. Vechten of overleggen bij een conflict, wat is de beste optie?

Recht op een overlegscheiding

Dus de opmerking “Krijgen waar je recht op hebt”? Ik zeg ieder stel heeft recht op een overlegscheiding. Uit ervaring weet ik dat een overlegscheiding bijdraagt aan een betere verwerking van de scheiding, voor het stel zelf, hun omgeving en vooral voor de kinderen! Elke scheiding kent een rouwproces en de manier waarop stellen dit proces samen doen, bepaalt of de scheiding als traumatisch of juist als bevrijdend ervaren zal worden.

Wat wel doen?

Iedereen wil helpen als iemand in een scheiding ligt. Vaak moet er ook een boeman aangewezen worden zodat degenen gehoord wordt in zijn of haar pijn. Maar juist kwaad spreken over degene die de scheidingsmelding doet, creëert afstand. Terwijl er behoefte is aan een brug om naar afspraken te kunnen komen. Dus ken jij iemand die in een scheiding ligt, denk na voordat je uitspraken doet. Ik weet dat die uitspraken de bedoeling hebben om diegene te beschermen of te helpen. Bij een scheiding praten over rechten en plichten brengt hen niet verder in hun proces. Praten over gezamenlijke belangen, doet dat wel. Ze blijven ouders, zij hebben beiden behoefte aan afsluiting, zij hebben beiden behoefte aan een eigen woonplek, etc. Denk mee hoe zij dat kunnen invullen. En soms betekent dit dat diegene iets minder mee krijgt dan hij of zij misschien zou kunnen meekrijgen. Bij een overlegscheiding kan de toekomst sneller starten zodat een nieuw en gelukkiger leven begint.

Deel mijn blog als je iemand kent die in een scheiding ligt. Geef ze mijn website: www.goeduitelkaargaan.nl. Of laat ze gelijk een afspraak maken: 035-5779661 (keuze 3).

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan