>>Kun je een scheidingsmelding eigenlijk wel goed...

Kun je een scheidingsmelding eigenlijk wel goed doen?

20-10-2017

Kun je een scheidingsmelding eigenlijk wel goed doen?

Meestal heb ik stellen aan tafel waarvan 1 van beiden wil scheiden. De ander voelt zich overvallen en wil begrijpen waarom de ander niet meer verder wil. Het gevolg is een discussie over woordkeuze, de voorbeelden die het gevoel moeten verduidelijken of over de manier of het moment van de boodschap. De echte reden van de wens om te scheiden, komt niet goed uit de verf: ik wil niet meer een relatie met jou.

Loslaten is een van de moeilijkste dingen, vooral wanneer de scheiding niet jouw wens is. Blijven in een relatie waar 1 van beiden uit weg wil, is geen optie. De scheidingsmelder wil best uitleggen waarom maar welk antwoord geeft nou precies weer wat de reden is? En welk antwoord helpt de ander om verder te kunnen gaan? Daar is gewoonweg geen pasklaar antwoord op.

1 ding is zeker: eromheen draaien en liegen, werkt niet. Voorbeelden noemen om je gevoel te verduidelijken, verzandt vaak in een welles-nietes of in het willen overtuigen zodat de ander toch blijft. Wat wel helpt is direct en duidelijk zijn (Ik wil niet meer met jou oud worden, ik ben niet meer gelukkig in deze relatie of ik hou niet meer van jou.). Toon vooral begrip voor de schok en het verdriet van de ander, zijn / haar rouwproces begint pas terwijl die van de melder al een tijd bezig is in dat proces. Geef daar tijd voor en toon begrip totdat de ander ook zover is om naar de toekomst te kijken. Pas dan kan je samen het proces van afspraken maken ingaan. Haast maken is misschien je eerste reactie, maar je bereikt er het tegenovergestelde mee. Maak duidelijk dat de ander niets kan doen om jouw gevoel weer terug te laten komen en dat je niet meer terug kan. Al zou je het willen…..

Een goede scheidingsmelding bestaat niet, het enige dat je voor elkaar kan doen, is samen antwoorden vinden. En juist daarbij kan een mediator jullie goed helpen. Want hoe hard de woorden ook klinken “ik houd niet meer van jou”, ze geven wel duidelijkheid. En duidelijkheid maakt dat de ander sneller naar acceptatie toe kan gaan.

Gaan jullie uit elkaar en vindt 1 van jullie het lastig om de scheiding te accepteren of is het lastig om duidelijk te maken waarom je deze stap wilt zetten? Maak een afspraak en ik begeleid jullie hierin om daarna in gesprek naar goede afspraken te gaan.

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan