>>Is jullie relatie al mislukt voordat deze begon...

Is jullie relatie al mislukt voordat deze begonnen was?

02-07-2017

Is jullie relatie al mislukt voordat deze begonnen was?

"De meeste relaties zijn al mislukt voordat deze begonnen zijn". Een indrukwekkende oneliner van Arjan van 365dagensuccesvol. Het gezin van herkomst bepaalt mede het succes van een relatie. Een afwezige ouder, of juist een liefdevolle relatie tussen je ouders, maar ook voorbeelden hoe het niet moet, neem je mee in de relatie. En dat gebeurt onbewust. We zijn hierdoor niet bewust van ons eigen aandeel in een crises. Terwijl de oplossing (waar we ons vaak niet bewust van zijn) in ons zelf schuilt!

Het is dan ook niet raar dat de scheidingscijfers hoog zijn: 40% van alle huwelijken loopt stuk. Het aantal samenwoners dat hun relatie verbreekt, verhoogt dat getal maar die cijfers zijn niet bekend.

Ik krijg vaak de vraag waaraan dit ligt. Het gezin van herkomst heeft echt invloed op de slaagkans van een relatie. En stellen komen ieder uit een ander gezin voort. Dus herkennen hoe jouw vroegere thuissituatie invloed heeft op hoe succesvol je huidige relatie is, is een must om samen oud te worden. Dat zou je tot nadenken moeten zetten: welk voorbeeld geven wij onze kinderen?

Het gezin van herkomst heeft invloed op de relatie

Het ontbreken van inzicht in de invloed van het gezin van herkomst zorgt dus mede voor het grote aantal scheidingen. Wat zijn dan die invloeden waaraan je moet denken? Ik geef een aantal voorbeelden:

  • Waren beide ouders aanwezig toen jijzelf klein was? Een afwezige ouder doet iets met het zelfbeeld van jou als kind. En dat kind (jij) is nu volwassen en wordt verliefd. Het, in je jeugd, ontbreken van een ouder maakt dat het hebben van een relatie vaak lastiger is dan wanneer een kind uit een gezin komt waar ouders erg gelukkig en aanwezig waren als partner en ouder.
  • Gaven jouw ouders jou als kind geen goed voorbeeld van hoe een succesvolle relatie eruit ziet, dan heb je geen voorbeeld gehad in hoe je goed omgaat met een relatie.
  • En welk voorbeeld geven jullie nu aan jullie kinderen? De kans is groot dat dit het voorbeeld is, dat je overgenomen hebt van jouw ouders. Een goed voorbeeld doet namelijk goed volgen!
  • Hoe ouders over elkaar praten doet iets met het zelfbeeld van een kind en dus met zijn/haar eigenwaarde. Keurt een ouder de andere ouder af, dan keurt deze (onbewust) dat stuk af in jou, waarin jij lijkt op die andere ouder. Ook dat heeft invloed op de relatie die jij later aangaat.
  • Ook de manier waarop je vroeger van je ouders hebt geleerd te communiceren is van invloed op je huidige relatie. Vermijd je conflicten? Of ben je juist iemand die geen tegenspraak duldt?
  • Etc.

Kijk in de spiegel

Een relatie hebben, leer je niet op school of uit boeken. De 1e levenslessen leren de kinderen van jullie als ouders. Kijk daarom goed in de spiegel. Wat is jouw overtuiging, waar zit oud zeer en welk voorbeeld geven jullie de kinderen? Wat kunnen jullie er samen aan doen zodat de kinderen het beste voorbeeld krijgen, hoe een succesvolle relatie eruit ziet?

En het geeft niet dat je hier hulp bij nodig hebt. Die blinde vlek heet niet voor niets een blind vlek. Maak een afspraak en wordt samen een beter voorbeeld!

Met dank aan #365dagensuccesvol.

 

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan