>>Het verschil tussen de man of vrouw als scheidi...

Het verschil tussen de man of vrouw als scheidingsmelder

25-10-2016

De man als scheidingsmelder

De periode waarbinnen de scheidingswens bij een man zich voordoet, is korter dan bij een vrouw. Wat opvalt, is dat mannen vaak in zichzelf “vechten” tegen het ongemakkelijke en onrustige gevoel van zich niet meer gelukkig voelen in de relatie. Vaak uit zich dit niet in woorden maar veelal in gedrag. Denk aan zich terugtrekken in zijn eigen wereld, afwezig zijn thuis door veel op social media of WhatsApp zitten, minder oogcontact, langere werkdagen, meer met vrienden weg zijn of soms simpelweg uren in bad zitten. Wanneer je als vrouw vraagt, wat er aan de hand is, is er niks aan de hand. Totdat de man voelt dat hij er zelf alles aan gedaan heeft (in zichzelf) en er een knop omgaat: ik wil dit niet meer, ik wil scheiden!

Vrouwen blijven dan vaak flabbergasted achter. Wat heb ik gemist, ik heb hem zo vaak gevraagd of er iets was, waar komt dit vandaan, waarom heb je niet eerder gezegd dat je iets miste in onze relatie, waarom vecht je niet voor ons, etc.? Mannen herkennen vaak niet dat de vrouw behoefte heeft aan deze antwoorden. Vaak weten ze het antwoord zelf niet. En in hun beleving, hebben ze (in zichzelf) hard gewerkt en zagen ze geen oplossing meer. 1 ding was zeker: zo willen ze niet meer leven.

De vrouw als scheidingsmelder

Vrouwen hebben in de jaren voor de scheidingsmelding, vaak hints en indirecte klachten neergelegd bij de man. Vaak wachten vrouwen tot de vakantie en beginnen voorzichtig over dat ze iets missen of dingen graag anders willen. Wanneer er weinig verandert of oude patronen weer terugkomen na een korte tijd van verbetering, knapt er wat bij een vrouw. En als de knop omgaat, dan pas komt het hoge woord eruit: ik ben niet gelukkig en wil scheiden!

Mannen worden vaak overvallen door deze boodschap. Vragen als: het ging toch beter, we zijn toch vaker samen uit geweest, we hebben toch meer tijd doorgebracht, etc.? Maar dat was maar van korte duur en daarna vallen stellen vaak weer terug in oude patronen. Mannen merken dat vaak later en soms zelfs te laat. Mannen gedijen vaak goed bij vaste ritmes en patronen maar vrouwen willen gezien worden, hebben aandacht nodig. Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen vreemd gaan omdat een andere man hen wel ziet en aandacht geeft.

Het moraal van dit verhaal?

Uiteraard is ieder stel anders maar bovenstaande blijkt in de praktijk vaak zo te zijn. Wat wil ik hiermee zeggen: blijf met elkaar in gesprek en houdt contact met elkaar! Besteed tijd en aandacht aan elkaar en vertel wat er zich in je afspeelt. Durf kwetsbaar en direct te zijn want voor je het weet, laat je iets moois lopen.

Wees zuinig op elkaar!

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan