>>Getrouwde stellen met dochters scheiden vaker

Getrouwde stellen met dochters scheiden vaker

16-01-2018

Getrouwde stellen met dochters scheiden vaker

Soms lees je van die onderzoeken waarvan je denkt: Huh? Nu weer een onderzoek uit Melbourne waarbij ze Nederland onder de loep genomen hebben. Uit dit onderzoek blijkt dat ouders met dochters vaker scheiden dan ouders met zoons.

Dat verschil schijnt naar voren te komen als de dochters 13 jaar of ouder zijn. Tot die leeftijd is er geen verschil in de scheidingskans tussen stellen met zonen of dochters, maar zodra de dochters 13 of ouder worden, stijgt het aantal scheidingen met 5%! Op zijn minst een bijzondere uitkomst, lijkt mij.

De redenen?

Het onderzoek doet aannames over de redenen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hoe jullie hier tegen aan kijken. Dit zijn de theorieën:

  1. Onze maatschappij kent nog steeds een sociale en culturele voorkeur voor het krijgen van een zoon. Met andere woorden; er wordt meer waarde gehecht aan de geboorte van een zoon.
  2. Vaders zijn meer toegewijd als zij een zoon hebben. Een zoon heeft een rolmodel nodig. Hierdoor zijn vaders ook meer toegewijd aan hun huwelijk.
  3. Dochters kunnen het hun ouders in de pubertijd behoorlijk lastig maken waardoor de onderlinge verstandhouding tussen ouders slechter wordt.

Opvallend:

Het onderzoek geeft aan dat vaders die opgegroeid zijn met oudere zussen opvallend minder vaak scheiden. Blijkbaar hebben zij ervaring met tienermeisjes, wat helpt in de interactie met dochters.

Dus?

Vanaf nu gaan we vast tijdens het daten meer vragen stellen als iemand een dochter blijkt te hebben. In gedachten, zie ik de datingsites al aangepast worden met de extra optie: oudere zus: ja/ nee* (*verplicht veld).

Maar even zonder gekheid; dochters en zoons verschillen natuurlijk, maar ik ben ervan overtuigd dat dit te doen is zonder je partner te verliezen. Belangrijk is dat stellen in gesprek blijven en dat beiden zich bewust zijn van hun gezin van herkomst. En af en toe hulp inroepen als de relatie even minder goed loopt. En dat stellen elkaar terugvinden tijdens een scheidingsproces gebeurt vaker dan je denkt.

Hebben jullie hulp nodig? Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

 

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan