>>Feestdagen komen eraan

Feestdagen komen eraan

16-11-2016

Het is weer zover: de donkere dagen voor kerst zijn aangebroken. Als je net gescheiden bent, voelen de feestdagen soms ook donker en alleen. Iedereen om je heen is in feeststemming maar ondertussen zit jij met een knoop in je maag, want je bent alleen en de kinderen zijn bij je ex. Hoe kan je ervoor zorgen dat het toch nog gezellige feestdagen worden, voor jou en voor de kinderen?

Fijne feestdagen voor jou als ouder:

  1. De bucketlist: maak nu alvast een lijst met dingen op die je altijd al wilde doen. Bedenk zaken als dat boek uitlezen, naar de sauna met een vriendin of vrijwilliger zijn voor de daklozenopvang. Plaats een oproep op facebook en vink deze lijst af!
  2. Plaats een oproep op een van de sites voor gescheiden ouders om met lotgenoten in contact te komen. Nee, niet op relatiesites, maar op sites waar je vragen kunt delen en elkaar kunt “ontmoeten” om ervaringen uit te wisselen. Er zijn echt anderen die net als jij alleen zijn met de feestdagen.
  3. Het is wennen dat de kinderen niet bij jou zijn, verzet je daar niet tegen en pak jezelf daarna weer op. Jij hebt ook recht op leuke feestdagen dus kies voor dat, wat je wel leuke feestdagen geeft.
  4. Als je alleen wilt zijn met de feestdagen, laat je dan niet aanpraten dat je met de feestdagen niet alleen hoort te zijn. Zorg er wel voor dat je een uitnodiging open houdt, mocht het alleen zijn je even te veel worden.

Fijne feestdagen voor de kinderen:

  1. Geef kinderen vroeg duidelijkheid over hoe hun feestdagen ingevuld gaan worden. Bij wie zijn ze en wat gaan beide ouders doen?
  2. Bedenk met de kinderen nieuwe tradities en laat kinderen meedenken en -organiseren.
  3. Vertel kinderen dat de feestdagen anders lopen dan ze gewend waren en dat de feestdagen nog steeds gezellig en leuk zijn, mits iedereen zich daarvoor inzet.
  4. Vraag geïnteresseerd naar wat de kinderen hebben gedaan bij de andere ouder. Laat ze zien dat jij geniet van hun verhalen.
  5. Kinderen horen zich geen zorgen om jou te maken want schuldgevoelens dat jij alleen en verdrietig was tijdens de feestdagen, zorgen ervoor dat kinderen zich inhouden of zich rot gaan voelen.

Laat jouw kind genieten van elk moment. Hoe moeilijk sommige momenten ook voor jou waren, geniet van die glimlach en de blije verhalen. Als je goed doorvraagt, is het net, alsof je er zelf bij was. Maak samen nieuwe en mooie herinneringen, jij bent dat waard!

Fijne feestdagen!

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan