>>De zorgverdeling visualiseren voor de kinderen

De zorgverdeling visualiseren voor de kinderen

05-05-2017

Ouderschapsplan maken

Als ouders uit elkaar gaan, is het maken van een ouderschapsplan verplicht, of je nu getrouwd bent, geregistreerd partner bent of samenwoont. Een ouderschapsplan kent een aantal (door de wetgever) verplichte onderwerpen:

  • Zorgverdeling
  • Opvoedkundige afspraken
  • Informatie-uitwisseling tussen de ouders
  • Toekomstige veranderingen
  • De financiële afspraken (kinderalimentatie)

Ouders maken in een ouderschapsplan afspraken over de zorgverdeling tussen ouders. Voor kinderen is het meestal maar afwachten wie er bij het schoolplein staat of waar zij die avond zullen zijn. Jonge kinderen beschikken nog niet over tijdsbesef en dan moet je als ouders iets bedenken om de kinderen op een andere manier te laten weten hoe hun zorgverdeling zal zijn.

Mooi voorbeeld

Deze week lieten ouders mij zien hoe zij dit voor hun kinderen van 5 en 6 jaar visueel hadden gemaakt. Zij hebben een planbord gemaakt met daarop de zorgafspraken tussen de ouders, met ondersteuning van de opa’s en oma’s. Op het planbord staan de woningen van papa, mama en de opa’s en oma’s waar de zorg plaatsvindt. Daarnaast is elke dag van de week voorzien van een foto van één van de ouders met de kinderen of een foto zonder de ouders als de kinderen die dag bij opa of oma zijn. En dat werkt! De kinderen staan in de ochtend voor het planbord en vertellen de ouders waar ze die dag zullen zijn en wie er voor hun zorgt. Dat geeft hen rust.

Visualiseren werkt

Mensen zijn veelal visueel ingesteld. In mijn werk schets ik vaak op een bord wat er afgesproken is of hoe een tijdlijn eruit ziet. Een planbord voor kinderen geeft rust en dat is waar kinderen zo’n behoefte aan hebben (net als hun ouders). Wat heerlijk dat ouders er alles aan doen om de kinderen rust en inzicht te geven. Tenslotte blijven ouders altijd ouders en kan je nooit scheiden van je kinderen. Kinderen hebben nou eenmaal recht op de liefde, verzorging en opvoeding van papa en mama. En dat geeft een planboord als deze prachtig weer!Hebben jullie te maken met een scheiding of twijfelen jullie wat nu de beste keuze is? Maak een afspraak voor een kennismaking. In een persoonlijk gesprek kan ik jullie handvatten en inzichten geven en deel ik (andere) voorbeelden van hoe andere stellen zaken regelen.

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan