>>De taboe die scheiding heet

De taboe die scheiding heet

04-04-2017

De taboe die scheiding heet

Goed afsluiten en opnieuw beginnen

Op scheiden rust vaak een taboe en angst. Mensen praten er liever niet over en dat is logisch; scheiden is tenslotte 1 van de meest pijnlijke fases in een mensenleven. De verhalen over scheiden zijn eigenlijk nooit positief. En laten we eerlijk zijn: we willen allemaal graag gelukkig oud worden met onze geliefde. Ik merk het als ik over mijn werk praat, je ziet direct de angst in de ogen verschijnen: de angst van "hopelijk hoef ik dat nooit mee te maken"! En als relaties niet lekker lopen, willen mensen soms niet met mij praten.

40% van alle huwelijken loopt stuk

Iedereen kent wel iemand in zijn directe omgeving die gescheiden is of in een scheiding ligt. Het aantal scheidingen is nog nooit zo hoog geweest: 40% van de huwelijken en geregistreerd partnerschappen eindigt in een scheiding. Samenwonende stellen die uit elkaar gaan, daar zijn geen cijfers van bekend. Dus eigenlijk ligt dat percentage veel hoger. Het zakelijke en emotionele proces van scheiden is voor stellen (en hun kinderen) exact hetzelfde, of er nu wel of niet sprake een boterbriefje is. De kans is dus groot, dat er in jouw omgeving scheidingen hebben plaatsgevonden of nog gaan plaatsvinden. Gelukkig kiezen veel stellen voor een overlegscheiding; uit elkaar gaan door in gesprek te blijven onder begeleiding van een professional. Alleen zo kan alles besproken worden om een oud boek te sluiten en een nieuw levensboek te openen.

Een oud boek dicht en een nieuw boek open

Het klinkt zo logisch: goed afsluiten en opnieuw beginnen. Degenen die een vechtscheiding of een traumatische scheiding hebben meegemaakt, weten dat dit niet zo is. Een nieuw leven beginnen, kan als je het oude leven samen, goed hebt kunnen afsluiten. En dat kan niet zonder in gesprek uit elkaar te gaan. De pijnpunten van beiden moeten besproken zijn en de zorgen en de angsten ook. Pas dan kan je kijken naar de toekomst. De zakelijke en emotionele kant van een scheiding lopen anders te veel door elkaar heen. En dat leidt tot veel onvrede, angsten en onverwerkt leed in plaats van een afsluiting.

De trigger van deze blog

Vandaag zag ik op Facebook onderstaand plaatje voorbij komen, deze mediator begrijpt waar het om gaat bij een scheiding: een scheiding is een einde maar ook een nieuw begin. Voorwaarde is wel dat je in gesprek uit elkaar gaat. Want als een oud boek niet dicht kan, kan er eigenlijk ook geen nieuw levensboek open. Zitten jullie in deze situatie? Blijf niet rondlopen of aanmodderen maar maak een afspraak. Ik begeleid jullie in jullie proces zodat het oude boek ook echt dicht kan.

 

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan