>>De gedragsregels na je scheiding

De gedragsregels na je scheiding

14-10-2016

Vaak krijg ik de vraag: mijn ex praat lelijk over mij tegen de kinderen, wat nu? Of mijn ex en ik praten niet meer met elkaar, ook niet over de kinderen, hoe nu verder? Of mijn ex en ik zitten niet op 1 lijn als het om onze kinderen gaat, de kinderen lijden hieronder. Wat kan ik doen? Communiceren na een scheiding, blijkt nog lastiger dan tijdens jullie relatie. Hoe kan je jezelf het beste gedragen?

Wat gebeurt er?

De belangen verschillen na een scheiding. En echt praten, wordt lastiger en lastiger. Dat zit niet alleen in de letterlijke afstand maar ook in de emotionele afstand die er na een scheiding ontstaat. Belangen verschillen, jullie ontwikkelen je beiden (en dat is meestal niet in dezelfde richting) en soms speelt het ego ook een rol in deze afstand. En vaak realiseren jullie je niet dat het gezamenlijk belang, de kinderen, er last van kunnen hebben. En dat jij zelf de oplossing bent.

Tips:

  • Weet dat na de scheiding, de verschillen alleen maar groter lijken. Dat hoort er nou eenmaal bij. De kunst is om naar de overeenkomsten (lees de kinderen) te kijken en niet alleen de nadruk op de verschillen te leggen. Alleen zo kom je er met elkaar uit.
  • Als je het niet eens bent met je ex, helpt boos worden niet. Maak tijd vrij om met elkaar te praten over hoe het gaat, wat de keuzes met je doen. Vraag om begrip. En als je ex en jij niet op een lijn komen, sluit een compromis. Ruzie blijven maken lost dit niet op. En heeft een negatief effect niet alleen op de kinderen, maar zeker op jullie zelf.
  • Realiseer je wat niet communiceren, doet met kinderen. Door niet meer met elkaar te praten, voelen kinderen de spanning tussen jullie en zo ontstaat het gevoel dat ze (onbewust) moeten kiezen tussen jullie. Ook al zeg je letterlijk dat dit niet zo is! Jullie gedrag maakt onbedoeld het loyaliteitsconflict in hen wakker.

Dus?

De kunst van het communiceren is nog belangrijker na een scheiding, laat dat duidelijk zijn! Dit vraagt beider intentie om te luisteren naar elkaar, omwille van jullie kinderen. Leer de kinderen de les van compromissen sluiten en bewust keuzes maken die invloed hebben op de omgeving! Ruzie maken, dat zien ze al genoeg. Leer ze een verbinding aan te gaan en zich hieraan te committeren. Want dat is pas een levensles!

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan