>>Als je scheiding een traumatische ervaring is

Als je scheiding een traumatische ervaring is

16-03-2017

Als je scheiding een traumatische ervaring is

De manier waarop een scheiding verloopt bepaalt mede hoe snel ieder zijn of haar leven weer kan oppakken na de scheiding. Soms spreek je iemand die een dermate traumatische scheiding heeft gehad dat hij of zij er Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) aan over gehouden heeft. De scheiding is dan zo traumatisch ervaren, dat hij of zij er psychische klachten aan overhoudt. Psychische klachten die bij PTSS vaak voorkomen zijn:

  • nachtmerries
  • slaapproblemen
  • last van prikkelbaarheid
  • soms last van woede-uitbarstingen
  • op de hoede zijn, altijd waakzaam zijn
  • concentratieproblemen
  • schrikachtig zijn
  • vermijdingsgedrag

Wat is dat heftig! Herstellen na een scheiding is altijd lastig, maar bij een traumatische scheiding is het extra lastig om je leven weer op te pakken en door te gaan. 

Ik ken een aantal vrouwen die PTSS hebben overgehouden aan hun scheiding. Wat bleken zij overeenkomsten te hebben toen zij in gesprek kwamen met elkaar. Het duurt jaren, vaak meer jaren dan het huwelijk heeft geduurd, voordat deze vrouwen weer over hun ex kunnen praten, gelukkig durven of kunnen zijn. De herinneringen aan de tijd samen met hun ex lijken te zijn verdwenen. Het is zo raar dat er na al die jaren geen bewegende beelden meer zijn van de mooie en minder mooie momenten samen. Hoe kunnen zij ooit weer gelukkig zijn?

Traumatische scheidingen zijn nog lastiger te verwerken dan een vechtscheiding. En een vechtscheiding gun ik mijn ergste vijand niet eens toe! En toch is er weinig erkenning voor dit trauma vanuit de directe omgeving. Het rouwproces bij een traumatische scheiding verloopt grilliger en hierdoor raak je vrienden gewoonweg kwijt. Vrienden weten niet hoe ze met je moeten omgaan en willen (logischerwijs) geen partij kiezen. Dat laatste hoeft ook niet maar een luisterend oor doet al veel. Maar nadat je het verhaal tig keer hebt gehoord hebben vrienden de neiging om diegene uit de weg te gaan, met isolement en eenzaamheid als resultaat. Een tweede trauma kan je dat bijna noemen. Zouden er praatgroepen zijn voor deze mannen en vrouwen? Ik weet zeker dat er genoeg animo voor is. Tips zijn welkom!

Ik lees mijn tekst nog snel terug en realiseer me dat ik erg dankbaar ben dat ik dit werk mag doen. Ik maak zaken bespreekbaar zodat het boek samen goed dicht kan. Dicht op zo'n wijze dat je het boek af en toe kan openen om te genieten van de mooie momenten. Want laten we eerlijk zijn, die waren er ook.

Ken jij stellen die in een lastige scheiding zitten of iemand die deze net achter de rug heeft? Stuur ze deze blog. Als troost en steun, zij zijn namelijk niet de enigen.

Geef ze mijn telefoonnummer, misschien kan ik iets voor hen betekenen in dit proces. Goed uit elkaar gaan kan, als je in gesprek blijft. Dit is toch echt mijn drijfveer in het werk.

 

Sitemap | © 2019 Goed uit elkaar gaan